SQAT

Nekdo igra kitaro, klavir, violino...nemara harmoniko. Lepo, kajne?

Ste eden izmed tistih srečnic ali srečnežev, ki sliši.

Število gluhih je visoko, vse več pa je tudi naglušne populacije.

Pa vendar imajo gluhi enake želje, potrebe, cilje in sanje kot mi.

 

K sreči obstaja internet, ki nam je vse bolj v pomoč in nam nemalokrat prihrani kakšno pot.

In k sreči obstaja SQAT - orodje, preko katerega se bodo gluhi večkrat obrnili na vas, pokukali na vašo spletno stran - saj jim boste omogočili neovirano komunikacijo.

 

SQAT ali Signing Question and Answer Tool je orodje, ki ga je razvilo nemško podjetje Sign Factor: skupina gluhih strokovnjakov in tolmačev, in sicer kot rešitev za težavo, s katero se sooča večina gluhe populacije.

Orodje je protiutež konvencionalnim kontaktnim obrazcem na spletni strani podjetij in državnih institucij.

ZAKAJ?

Znano je, da gluhi nimajo dostopa do zvočnih informacij – pomanjkanje sluha jim onemogoča sprejem avditivnih signalov. Poleg tega imajo pogosto nezadostno znanje pisnega jezika – vzrokov je več in so kompleksni. Eden izmed vzrokov je npr. tudi v tem, da se gramatika slovenskega knjižnega jezika razlikuje od slovenskega jezikovnega jezika.

 

Gluhi se sporazumevajo z znakovnim jezikom, ki jim kot naraven in polnovreden jezik omogoča izražanje misli in občutij. V šolah se znakovni jezik komajda pojavlja. Posledično prihaja do primanjkljajev v izobrazbi pri gluhih, še posebej kar zadeva njihove pisne jezikovne sposobnosti. Večina gluhih se spopada z bralnim razumevanjem ali pa pisanjem besedil (govorimo o funkcionalni nepismenosti). Izpolnjevanje obrazcev, ki jih najdemo na veliko spletnih straneh zato gluhim predstavlja oviro, ki je večina ne more premagati.

 

Večina gluhih zato niti ne skuša navezati kontakt s takšnimi ponudniki.

Mi se soočamo ravno s to težavo in s pomočjo orodja SQAT nudimo rešitev, ki gluhim resnično pomaga premagati ovire pri uporabi knjižnega jezika.

 

SQAT je online-orodje za tolmačenje preko katerega lahko gluhi preko interneta navežejo stik s podjetji, službami javne uprave, ministrstvi, uradi, bankami, zavarovalnicami, šolami, zdravstvenimi in ostalimi institucijami.

In obratno: tudi spletnim ponudnikom in državnim institucijam omogoča neovirano in hitro komunikacijo s to ciljno skupino in sicer v znakovnem jeziku.

kako deluje?

Gluhi uporabniki naveže stik z vami v znakovnem jeziku - v znakovnem jeziku pa dobi tudi odgovor.

Uporabnik klikne na poseben simbol (t.i. »button«) na spletni strani podjetja/državne institucije. Odpre se novo okence (pop-up), kjer lahko gluhi preko spletne kamere posname kratek video v znakovnem jeziku (največ 2 min). Posnetek se v prevod avtomatsko posreduje tolmaču, le-ta pa transkripcijo posreduje ustreznim institucijam, kjer na vprašanje/predlog odgovorijo. Besedilo gre ponovno v prevod tolmaču, ki posname video – in ga pošlje gluhi osebi.

 

Komunikacija poteka hitro in enostavno, namenjena pa je predvsem  kratkim vprašanjem.

Nekaj običajnih vprašanj: dogovor za termin sestanka, kdaj lahko pričakujem pošiljko, kaj potrebujem za podaljšanje osebne izkaznice, reklamacije, stornacije, termin z zdravnikom, termin na banki, itd.

Večina držav članic Evropske unije - med njimi tudi Slovenija - je že podpisala Konvencijo o pravicah invalidov. Konvencija je zgodovinsko pomemben dokument, saj je prvi pravno zavezujoč dokument Združenih narodov s področja invalidskega varstva, ki zagotovlja uveljavljanje človekovih pravic oziroma načela enakih možnosti in enake obravnave ter preprečevanja diskriminacije, ki jo doživljajo invalidi na različnih področjih življenja.

 

Pomembnejše reference:

- spletna stran Angele Merkel

- druga ministrstva

- DHL

- Turizem Hamburg, idr.

 

SQAT – sporazumevanje za vse!

Tudi gluhi so pomembna ciljna skupina, zato razširite vašo ponudbo komunikacije s strankami. Ponujamo vam nov in kakovosten sistem, ki izpolnjuje omenjene zahteve: Signing Question and Answer Tool  - ali kratko SQAT. Le 5 kratkih korakov je potrebnih, da lahko končno tudi gluhi uporabniki vaše spletne strani komunicirajo z vami.

 

 

PODROČJA UPORABE SQAT-a:

 

Uporaba SQAT-a je smiselna za vse ponudnike spletnih strani, ki želijo tudi gluhim uporabnikom omogočiti, da stopijo v kontakt z njimi in jim tako omogočijo zastavljanje vprašanj, povpraševanj, komentiranja, itd.:

 

 • službe državne uprave kot so ministrstva, agencije za zaposlovanje, urade, javno upravo, občino in javne zavode, mestne uprave, turistično-informativne centri, lekarne,…

 • ustanove kot so univerze ter posamezne fakultete, knjižnjice, osnovne in srednje šole, ...

 • zasebna podjetja, odvetniške pisarne, informacijske službe, pošte in druge razpošiljalne službe, idr.

 

 

PREDNOSTI ZA GLUHE:

 

 • gumbek SQAT na vaši internetni strani gluhemu omogoča sporazumevanje z vami.

 • preko SQAT-a gluhim omogočite, da vašo ponudbo komentirajo ali vam postavijo vprašanja

Z uporabo storitve SQAT na vaši spletni strani omogočite gluhim, da postanejo enakopravni partnerji sporazumevanja.

 

 

VAŠE PREDNOSTI – KOT PONUDNIKA STORITVE SQAT NA VAŠI SPLETNI STRANI:

 

 •  osvojite novo ciljno skupino in ji omogočite neovirano sporazumevanje z vami

 • izboljšajte vaš imidž z uporabo najnovejše tehnologije

 • z gluhimi uporabniki vaše spletne strani se sporazumevajte hitro in enostavno

 • ravnajte odgovorno.

Via-Alba d.o.o.

Griže 104

SI-3302 GRIŽE, SLOVENIJA

T: 00386 68 179 996

E: info@via-alba.com​ / sasa@via-alba.com

W: www.via-alba.com

 • Black Facebook Icon
 • Black YouTube Icon

PROMOTOR OF:

© 2014-2019 by Via-Alba d.o.o.